Domotica installatie1 min leestijd

Ons nieuwe huis moet zoveel mogelijk voorzien worden van automatisering. Wat kun je anders als IT-er?

Ik heb in de laatste jaren al een aantal systemen geprobeerd. X10 en opvolgers, verschillende 433 / 866 MHz systemen zoals KlikAanKlikUit, HomeEasy, gekoppeld met Raspberry Pi, Z-Wave systemen met controllers/visualisatieserver Vera Lite van Mi Casa Verde en Home Center 2 van Fibaro.

Bij al deze systemen blijft één ding als een paal boven water staan: Zonder WAF geen domotica.

WAF klinkt misschien een beetje denigrerend, maar zo is het zeker niet bedoeld. WAF staat voor Wife Acceptance Factor. We kunnen als rechtgeaarde ‘nerd’ wel graag alle nieuwste gadgets willen hebben en alles tot de laatste schakelaar hebben geautomatiseerd, maar zonder acceptatie van je wederhelft betekent het allemaal niets. Opmerkingen als ‘he, wat zou het lekker zijn om een lamp aan en uit te kunnen doen zonder iPad’. zijn regelmatig geuit. Als ik voor iedere keer dat ik dit gehoord heb een euro kreeg, hadden we allang een fatsoenlijk systeem kunnen installeren.

Na lang overwegen hebben we (vooral ik) besloten om alles voor te bereiden voor KNX. KNX is een industriestandaard voor domotica. De reguliere leveranciers die ook de gewone schakelaars en stopcontacten leveren, leveren vaak ook KNX.

Door KNX te gebruiken hebben we een mooi compromis bereikt: We automatiseren zoveel mogelijk in huis met ondersteuning voor scenes, maar we blijven toch de verlichting kunnen bedienen met schakelaars.

Nu alleen nog een ontwerp maken voor de KNX-installatie.